Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan lehet saját strandod az Édenkertben?

2021. 11. 29. 15:13:21

Mesélj egy kicsit, hova utaztál? Honnan jött az ötlet, a helyszín?
2019 október végén Thaiföldet tűztem ki úticélul. Sok ismerősömtől hallottam, hogy csodálatos hely, ezt látni kell. Különösen vonzottak a képeken látott meredek partok, vízben tornyosuló sziklák és türkizkék víz, fehér homokos strandokkal.


Honnan jött az ötlet, hogy kiviszel hajót és lapátot?
A vonzó dolgok mellett azt is hallottam, hogy Thaiföldön sajnos elég nagy a tömeg, és a legszebb partokat képtelenség élvezni a rengeteg turista miatt. Bár direkt a főszezonon kívülre időzítettem az utazást, így is számítottam rá, hogy nehéz lesz nyugalmat találni, ha csak a hagyományos közlekedési eszközökben, vagy szervezett turistaprogramokban gondolkozom. Szerencsére volt egy jobb ötletem, hogy hogyan tudok olyan partokat felfedezni, ahova nem jutnak el a tömegek… A felfújható hajó határtalan szabadságot ad arra, hogy a saját utamat járjam, mert nem vagyok kötve sem helyhez, sem időhöz: ott és akkor teszem vízre, ahol és amikor nekem tetszik, ott kötök ki, ahol akarok, és addig élvezem a tájat, amíg jólesik. Mindeközben a kajaktúrák sportértéke sem elhanyagolható: összesen kb 40 km-t eveztem, szebbnél szebb helyeket fedezve fel.


Hogy sikerült becsomagolni a hajót?
A korábbi (bőröndös) próbálkozásommal ellentétben ezúttal egy nagy vászon hátitáskába tettem a hajót és a tartozékait, így összesen 20 kg lett. Azért, hogy az utazás során kellően védve legyenek, befóliáztam az egész csomagot. Sajnos a kiálló kemény végek (lapát nyele, pumpa) eléggé igénybe vették a táskát, ezért legközelebb ezen részeket jobban kell védeni.


Utazás, csomagfeladás során mit tapasztaltál?
A csomag bőven megfelelt a normál feladós poggyász szabályainak (súlyban és méretben egyaránt). A fóliázás kellő védelmet adott, és sértetlenül kaptuk meg a célállomáson. A szárazföldi közlekedés során a hátamon cipeltem, de mivel eleve erre készültem, mindig a parthoz közeli szállásokat igyekeztem választani, hogy ne kelljen így sokat gyalogolni.


Mit tapasztaltál megérkezéskor? Milyen volt a hely, milyen ottani vízialkalmatosságok vannak, milyenek a bérlési lehetőségek?
Krabi tartományban kajakoztam, több helyszínen. Sok helyen láttam kajakbérlési lehetőséget, és csoportos kajaktúrákat hirdetnek mindenhol, ahol turisták megfordulnak. Egy egész napos (csoportos) kajaktúra ára kb 15-20.000 Ft. Persze a legnépszerűbb vízi közlekedési eszköz a jellegzetes helyi long-tail hajó, amit vezetővel együtt kb 10.000 Ft-ért lehet kibérelni egy fél napra (2 főre). Ezek a hajók nagyon egzotikusan néznek ki, viszont irtó hangos a motorjuk és fekete füstöt okádnak, ami nem túl vonzó a természetszerető és aktív kikapcsolódást kereső utazóknak. Ezen kívül nagyobb (jellemzően kínai) csoportokat komfortos jachtokkal visznek hajós túrára, a legszebb strandokat érintve (és lerohanva). Ezt a kínálatot látva abszolút megérte elvinnem a kajakot, mert sokkal jobban megfelel az ideális nyaralásról alkotott elképzelésemnek, mint a fentiek közül bármelyik. Mindenhol viszonylag könnyen vízre tudtam szállni, nyugodt vizű strandokon, vagy a long-tail hajók mellett, a parti fövenyen.


Mesélj kicsit a túráról, látnivalókról, élményről.
Először egy igazi tengerparti üdülőváros, Ao Nang partjait eveztem végig. Ezen a részen híres strandok sorakoznak, így mindig volt némi nyüzsgés, de én megtehettem, hogy megvárom, hogy továbbmenjen egy-egy turistahajó, és fellélegezzen a part. Volt, hogy egy heves délutáni vihart vártam elvonulni, és egy barlangbejáratból, a fehér homokon fekve csodáltam a villámokat. Néhol kajakkal be tudtam menni part menti barlangos-sziklás labirintusokba is, ahol többféle vízimadarat és szalagos varánuszt is láttam.
Az utazás második részében a Phi Phi Don-szigetet eveztem körbe, ami a híres Phi Phi Lee-sziget mellett van (itt forgatták A part című filmet). Ez utóbbi egy szigorúan védett természetvédelmi terület, és csak motoros hajóval lehetett oda átjutni az erős hullámzás miatt. (De nagyon érdemes, páratlan szépségű öblök vannak itt, a tömeg ellenére is hatalmas élmény.) A Phi Phi Don-sziget partjai mentén evezve viszont igazi, privát édenkerteket fedeztem fel: képeslapra illő fehér homokos, türkizkék vizű strandokon kötöttem ki és uzsonnáztam a pálmák árnyékában, zavartalanul élvezve a látványt. Ezek a partszakaszok a szárazföld belsejéből nem igazán megközelíthetőek, ezért tökéletes nyugalomban tölthettem ott órákat. Máshol olyan meredek (sőt, néha visszahajló) sziklafalak mellett haladtam el, hogy a tetejét sem lehetett látni. Néhol ezeken a falakon a fejem fölött majomcsaládok másztak profi sziklamászó módjára. Egy folyótorkolatnál pedig mangrove erdőben is eveztem, amit valamiért Phi Phi szigeten nem vártam, de hangulatos volt. Ezek azok az élmények, amiket kajak nélkül nem lehetett volna megélni.


Miért pont a Gumotex és TNP márkákat választottad?
A hajó kiválasztásánál két fontos szempontot vettem figyelembe. Egyik, hogy páros kajak legyen, hogy párommal közös élményeket szerezhessünk, másik pedig a kajak mérete, és súlya, ami a repülős utazás szigorú méret- és súlykorlátai miatt fontos tényező. A Gumotex Twist volt ezen paramétereknek legmegfelelőbb, hiszen minden szabálynak megfeleltek a feladós csomagjaink, így nem kellett felárat sem fizetnünk. TNP lapátomat is az utazási csomagolás miatt, a négy részbe szedhetőségének praktikuma miatt választottam. A TNP nem csak azért zseniális, mert gondol a hozzám hasonló utazókra, hanem azért is, mert mindezt olyan minőségben tudja kínálni, amiben még soha nem csalódtam.


Hogy váltak be az eszközök?
Minden eszközünk tökéletesen teljesítette a dolgát. Hibátlanul és csak pozitív élményekkel tértünk haza. Egyetlen észrevételem akadt csak: hogy a hajó alsó nyomásszabályzó szelepének gumitömítése alá homok került, így a hajó alja lassan veszítette a nyomást. A szelep kitakarításával ezt lehetett orvosolni.


Mit tanácsolnál másoknak, ha hasonló túrát terveznének?
Én bíztatnék mindenkit, aki hasonló élményekre éhezik. Többször, és több helyen kipróbáltam ezt a nyaralási formát, és mindegyik felejthetetlen kalandokat adott. Thaiföldön érdemes kora reggel vízre szállni, egyrészt a turistacsoportokat megelőzve, másrészt mert délutánonként gyakoriak heves trópusi zivatarok (ottlétem alatt minden nap ez történt, pedig már vége volt az esős évszaknak). Szintén fontos az ár-apály ingadozást figyelni, mert gyakran éppen csak ellepi a víz a sziklákat, amin könnyen fennakadhat a hajó. Voltak olyan területek, amit délelőtt még be tudtunk evezni, de délutánra a víznek már nyoma sem nagyon volt. Az ár-apály a mangroveerdő csatornáiban komoly sodrású folyót generál, amire ugyancsak érdemes felkészülni.


Mik a következő tervek, úticélok?
Remélhetőleg hamarosan egy rövidebb, de hasonlóan izgalmas közel-keleti mangrove kajakozás élményekről tudok beszámolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Felfújható kajak