Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Felfújható kajakkal az aligátorok között?

Mesélj egy kicsit, hol voltál az elmúlt években? Honnan jöttek az utazási célok, helyszínek? 
Alapvetően az utazás, új helyszínek felfedezése már régi becsípődésem, amely egész gyermekkoromra visszavezethető, de gyakorlatilag az elmúlt 20 évemet végig kísérte, jellemezte. Párommal mindig olyan úticélokat keresünk a szabadságunk eltöltésére, amik széleskörű és változatos aktív kikapcsolódási lehetőséget adnak, és ahova viszonylag kedvező áron lehet eljutni. A floridai kirándulás esetében az akciós jegy megvásárlásakor még nem tudtuk pontosan, hogy mivel fogjuk tölteni az időnket, a „kutatómunka” ezután következett. Abban biztos voltam, hogy Florida számos lehetőséget fog kínálni, nagyon különleges helyeken fogunk evezni, és egzotikus állatokat fogunk látni.

Honnan jött az ötlet, hogy kiviszel hajót és lapátot?
Egyben voltam biztos, hogy mindenképp szeretnék egy vízi járművet vinni magammal, amit bármikor vízre tudunk tenni, hogy a természetet ne csak az autó szélvédője mögül, vagy a partról lássuk. Engem sokkal jobban kikapcsol, ha a saját tempómban, saját fejem után, saját felfedezéseket tudok tenni, ahol és amikor csak akarom, mintha egy szervezett csoporttal közösen egy „futószalag” programon vennék részt. Természetesen a szervezett programok jellemzően nagyon ki vannak találva, sok érdekes információt osztanak meg a résztvevőkkel, ott egyértelműen a szervezők arra törekszenek, hogy kimaxolják azt a 2-3 órát, amit a turista velük tölt. Ezért néha mi is részt szoktunk venni szervezett túrákon, de most Florida esetében inkább mentünk a saját fejünk után, a saját tempónkban, amihez ötleteket a netről, illetve egy kifejezetten evezős útvonalakat bemutató könyvből merítettük. 

A csomagolás hogy sikerült?
Repülős utazás esetében a kereteket a légitársaság szabja, aminek a számomra legfontosabb paraméterei a méretek és a 23 kg súlykorlát volt. Egyrészt az egyik feladós bőröndünket teljesen beáldoztuk a kajakunk, a lapátok és a pumpa szállítására. A bőrönd minden kajakos cuccal és saját súlyával együtt 22,8 kg-ot nyomott. Kajaknak egy Gumotex Twist 2 típusú hajót választottam a súlya, a mérete és a kompakt kivitele miatt. Lapátnak pedig a TNP Jago négy felé szedhető változatát. Ez egy zseniális lapát, ha az ember egy teljesértékű 230-as hosszú lapátot szeretne elrejteni a csomagjában. Abból a szempontból könnyű volt a helyzetem, hogy a Kajak.hu ügyvezetőjeként minden terméket ismerek, és könnyebben engedem el a fantáziámat, de bátorítok mindenkit, akinek hasonló tervei vannak, hogy látogasson meg minket, és beszélgessünk a lehetőségekről.
A másik bőröndbe tettük a sátrat, a szivacsokat és a hálózsákokat, meg némi ruhát, a többi felszerelés pedig utazott velünk egy-egy kisebb hátizsákban.Az utazás, csomagfeladás hogy sikerült?
Miután előre mindent megmértünk és figyeltünk arra, hogy a légitársaság szabályait betartsuk, a csomagfeladás zökkenőmentes volt. A Check-In-től történő távozás után kényelmesen utaztunk.

Milyen volt a megérkezés, a hely maga, kinti vízialkalmatosságok, bérlési lehetőségek?
Utazási időpontunknál arra figyeltünk, hogy a hurrikán szezon után, de még a nyárban töltsük el a kinti időt, így választottuk ki az október végét-november elejét. Megérkezésünkkor volt egy kis fennakadásunk, mert az egyik bőrönd lemaradt, és tájékoztattak, hogy kb. 1,5 nap múlva várható a megérkezése. Sebaj, akkor kezdjük a kirándulást egy kis városnézéssel, és bevetettük magunkat a betondzsungelbe bérelt autónkkal. A csomagokra várakozásunkat Miami nevezetességei mellett egy-egy nagyobb park meglátogatásával töltöttük. Az Oleta River State Parkban egy bungalót is béreltünk éjszakára. Ebben a parkban például lehetett kajakokat és SUP-kat is bérelni, amikkel a park területén lévő mangrove erdőt lehetett bebarangolni. Meglepő volt számomra, hogy - Florida egészére, és az általunk meglátogatott helyekre különösen igaz, - mennyire sok helyen lehet felszereléseket bérelni, és mennyire sok cég foglalkozik aktív turizmussal. A bérelhető eszközök szinte kizárólag a legstrapabíróbb, legstabilabb típusok voltak, amiket kifejezetten bérlési célokra gyártanak, de funkciójukat teljesen ellátják. Ki-kibújt belőlem a kereskedő, és érdeklődve vizsgálgattam a bérlős cégek felszereléseit, és hasonlítgattam a Kajak.hu kínálatában találhatókkal. Szerencsére minden esetben büszkén állapítottam meg, hogy üzletünk egy nagyon széles és minőségi kínálatot bemutató szaküzlet, ahol szinte minden megtalálható, ami szükséges.

Mesélj kicsit a túráról, látnivalókról, élményről!
Túránk célja volt úgy megismerni Floridát, hogy a lehető legtöbb időt töltsük a természetben. Kicsit kevesebb, mint két hetet töltöttünk kint, ami alatt több, mint 1800 mérföldet autóztunk. Útvonalunk Miami-ból indult, először dél fele indultunk Key Largo, és Key West érintésével. Mindkét helyen sikerült fél-fél napot mangrove erdőkben kajakoznunk. Lenyűgöző volt az a nyugalom és az a színes állatvilág, amivel ezeken a helyeken találkoztunk. A helyszín hangulatát a mangrove erdő szűk labirintusa, a rengeteg madár, és a szabad szemmel is látható halak határozták meg. Miután bent eveztünk az erdőben, ezért sem szél, sem hullámok nem nehezítették a túránkat. Talán csak az áramlások okoztak kis meglepetést, hiszen voltak olyan helyzetek, ahol olyan sodrással találkoztunk, ami felér egy normális folyó sodrásának erejével. Kellemes meglepetés volt, hogy a kellően keményre fújt Gumotex Twist2 az alján lévő svert segítségével egyenesen, és elég gyors tudott lenni az áramlás legyőzéséhez, és a TNP Jago is jól vizsgázott, hiszen stabil, csobbanásmentes vízfogás mellett picit sem éreztem a lapát toll torzulását, sőt kifejezetten merev volt, és az erőt pontosan átvitte.

Key West után egy hosszabb autózással a Crystal River-nél folytattuk a kalandot, ahol ugyancsak a kajakunkat vettük ki a csomagtartóból, és elindultunk megkeresni az itt élő tengeri teheneket. Nagy szerencsénkre nagyon hamar találkoztunk velük, és 1-2 órát úgy eltöltöttünk a társaságukban, hogy észre sem vettük az idő múlását. Hihetetlenül nagy méretű, de jámbor, békés állatok. Talán ezért is jutottak a veszélyeztetett állatok listájára. Sajnos sok esetben a motorcsónakok okoznak számukra végzetes sérüléseket.

 


A tengeri tehenek közti evezés után egy számomra nagyon különleges, és felejthetetlen kirándulás következett. Születésnapunkra megleptük magunkat egy last-minute hajóúttal, ami egy háromnapos kirándulás volt egy hatalmas óceánjáróval a Bahamákra. A hajó kényelme és a fedélzeten kínált határtalan kikapcsolódási lehetőségek mellett sem hagytuk hátra a kajakunkat, így a 3200 főből egyetlen utasként kajakot vittünk a hajós kirándulásra. Természetesen mindkét állomáson, ahol a hajó megállt (Nassau, Cococay), vízre tettük a kajakot, és bebarangoltuk a környéket. A szigetek szélcsendes oldalán, a nyugodt vízen eveztünk, és a lehető legtöbb helyen, ahol azt jónak ítéltük, snorkeleztünk. Így sikerült kisebb cápákkal, rájákkal, színes halakkal úsznunk, kisebb hajóroncsot megnéznünk, és csodaszép partszakaszokat bebarangolnunk. Voltak esetek, amikor nyíltabb vízre eveztünk, vagy hajók, motorcsónakok nagyobb hullámaival találtuk magunkat szembe, de a Twist nagyon jól viselte, és egy picit sem éreztük magunkat bizonytalannak.

A hajós kirándulás után nyaralásunk utolsó napjait az Everglades mocsárban töltöttük. Itt a legizgalmasabb az aligátorok jelenléte volt. Nagy izgalommal töltött el az, hogy nem nagyon ismerjük ezen állatok viselkedését. Páromnak mondtam is, hogy nincs miért aggódni, hiszen ezeken a helyszíneken vezetett kajak túrákra is be lehet fizetni. Ha pedig ilyen van, akkor biztos nem az aligátorok etetésére viszik a turistákat az Everglades vadonba. Eleinte autóból, kiépített gyalogos útvonalon ismerkedtünk a tereppel, és csodálkoztunk rá az élővilágra. Rengeteg aligátor, madár és hal egymás mellett látszólag békességben, a szabályokat betartva él az emberek szomszédságában.

Az Everglades-es autózásunkkor nem tudtam kihagyni egy kerülőutat, ami elhagyja a betonutat, és egy kb. 25 km hosszan murvás útszakaszon a mocsárban vezet. Itt sokszor fél percenként tapostam bele a fékbe felkiáltva, „ott is, ott is mekkora aligátor” Az utunk vége felé, Everglades City előtt találtunk egy parkolót, és egy táblát Canoe Trail (=kenu útvonal) felirattal. Na, mondtam: „itt a helyünk, gyerünk pumpálni!” Párom kicsit vonakodott az ötlettől az aligátorok miatt, de végül bízott bennem, és belement. A bizalmat azért is megszavazta, mert láttunk egy csoportot épp elindulni, és a kis csoportot úgy nyelte el a vadon, hogy sikolyt nem hallottunk kiszűrődni a mocsár labirintusából.

Az indulásunk előtt egyeztettem a csoport túravezetőjével, aki látván felfújható kajakunkat, óva intett minket, hogy a vízfelszín alatt lévő ágak kiszúrhatják a gumit, de tudtam, hogy a Gumotex nem egy hétköznapi PVC anyagból készült hajó. Sokkal többet bír, mint azt az ember hinné. A Gumotex azon gyártók közé tartozik, aki büszke a rettenetesen strapabíró, több rétegű textil erősítésű Nitrilon anyagjára, amit igen extrém körülmények között tesztelnek. Kínálatukban igen széles a vadvízi hajók választéka, ami elég bizonyíték a strapabírásra, és arra, hogy nem okozhat kellemetlen meglepetést. Párom bízott bennem, én pedig a Gumotex-ben, és bevetettük magunkat a vadonba. Nem több, mint 3 perc múlva találkoztunk az első napozó aligátorral.

Miután a labirintus, amiben eveztünk, nagyon szűk volt, így kénytelenek voltunk 2-3 méterrel az aligátor orra előtt elevezni. Az aligátor ránk se hederített. Azon viccelődtünk, hogy ez valószínűleg gumi aligátor, nem is igazi. Aztán persze a szelfizések közben megmozdult, és bebizonyította, hogy hús-vér állat.

Túránkat folytattuk, és már-már megszokottá vált a napozó aligátorok látványa. A kenu útvonal helyenként annyira szűk volt, hogy a kajak lapátunkat ketté kellett szedni, hogy tudjak vele evezni lehajolva. A szétszedhető TNP lapát megint jól jött, mert egy pillanat alatt szedtem ketté, és kenuzós evezéssel folytattuk utunkat. Hatalmas élmény volt mindkettőnk számára. Ha legközelebb arra sodor minket az élet, mindenképp szeretném folytatni ezt a túrát, hiszen mi csak épp bepillantottunk az Evergladesbe, ahol több száz kilométernyi túraút van regisztrálva.

Miért pont Gumotex és TNP?
Egyértelműen a választás azon eszközökre esett, amelyeket van esélyünk repülős utazásra magunkkal vinni. Nem csalódtunk: mindkét termék 100%-ig jól teljesített.

 

Hogy váltak be az eszközök?
Természetesen a túráink nehézségi fokozatait a felszerelésünk, és a saját korlátainkhoz igazítottuk, így azt tudom mondani, hogy kajakozási, felfedezési igényeinket teljesen kielégítették, és nem nagyon tudok mondani olyat, amivel kapcsolatosan deficit érzésem lenne. Természetesen létezik ezen felszereléseknél sokkal gyorsabb, kényelmesebb, könnyebb, de most nem ez volt a fő szempont. Nem teljesítmény túrán vettünk részt, hanem élmény-evezéseken.Vannak e következő tervek, célok?
Természetesen, de még semmi konkrét, csak az, hogy vízi járművet viszünk magunkkal, mert ez nagyon bejött.

Mit tanácsolnál másoknak?
Csapjanak bele a kalandokba, ne féljenek néha meghökkentő dolgot vállalni, hiszen így szerezhetnek életre szóló élményeket. Fontosnak tartom továbbá a megfelelő felszerelés kiválasztása mellett, az eszközök és az egyének korlátainak ismeretéhez igazítani a túraútvonalakat. És nagyon-nagyon kihangsúlyozom, hogy ismeretlen helyek esetében mindig olvassanak utána, kérdezzenek, a helyi viszonyokat ismerjék meg. Mi minden esetben nyugodt vízen ajánlott túra utakon eveztünk. Ha bizonytalanok voltunk, akkor megkérdeztük a helyieket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Felfújható kajak