Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Borulás a víz közepén - Négy különböző mentési gyakorlat I Kajak.hu x KayakCrazy

Borulás a víz közepén - Négy különböző mentési gyakorlat I Kajak.hu x KayakCrazy

A vízitúrázás egyik természetesen velejárója lehet a beborulás, azonban veszélyes is lehet, fontos tisztába lenni a mentési technikákkal, rendelkezni a megfelelő eszközökkel.

 

Kezdőként főleg, de rutinos vízitúrázóként sem szabad megfeledkezni a természet erejéről. A víz közelsége elképesztő élményeket tud adni, ugyanakkor minden vízreszállásnál érdemes tisztába lenni az esetleges veszélyekről, leginkább folyókat fontos fokozott óvatossággal felfedezni. Magas vízállásnál borulás, bedőlt fa, örvény, limány, erős sodrás, mind-mind előfordulhat túrák során, amire érdemes időben felkészülni, akár gyakorlatokkal, de már az elméleti tudás is segíthet! 

A KayakCrazy túravezetőitől, Kis Klaudiától és Varga Richárdtól láthatunk négy mentési gyakorlatot, amik különböző helyzetekben kivitelezhetők. Ezek tudatában és gyakorlati elsajátítását követően, nem csak magabiztosan tudunk vízre szállni, de esetleges veszély esetén másoknak is tudunk segíteni, akár életeket is menthet ha tisztában vagyunk néhány mentési trükkel. 

 

Összegyűjtöttünk eszközöket, amik fontos kiegészítői lehetnek a mentéseknek:

  • Dobókötél: 25 méter kötél, hordozható zsákban. Az egyik leghatékonyabb mentési eszköz, hiszen nem kell vízbe ugrani és magunkat is veszélybe sodorni, a kötél segítségével könnyen segíthetünk a bajbajutottnak. 

  • Lapátrögzítő: nagyon fontos eszközünk a lapát, nem csak haladni tudunk vele, de irányt váltani is, hátrafelé evezni és veszélyeket elkerülni. Hajóba vagy akár mellényre is rögzíthető a lapát, így egy pihenőnél, vagy borulásnál nem fog elúszni, ami akár a túra végét is jelentheti.

  • Kés: egy jó minőségű kés minden túrára jól jöhet. Utat elzáró, már kidőlt fa ágaihoz, kötél vágáshoz, de akár üvegtörőként is funkcionál az NRS Titanum kés. 

  • Vízálló walkie-talkie: meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen biztonsági eszköze a páros vagy csoportos túrázóknak, hiszen mindazt tudja amitől a mobil telefonunkat féltjük. A készülék vízbe esés esetén sem merül a víz alá, így bátran lehet használni kajakozás közben is, akkor is ha nincs térerő.

  • Vízicipő: a bajba jutásnál már csak az rosszabb, ha a nem megfelelő ruházattól tovább fokozódik a veszély. Ezért érdemes technikai ruházatot választani az adott sporthoz, hogy könnyen mozoghassunk, úszhassunk benne és ne akadjunk fent ágakon. Itt most a vízicipőt emelnénk ki, ami megvédi a sérülésektől a lábat, segíti az iszapos/köves parton a közlekedést. 

Tapasztalt, szakképzett oktatásért, túrák szervezéséhez, expedícióhoz keressétek a KayakCrazy csapatát, a megfelelő felszerelésekért pedig várunk Titeket a Kajak.hu-ban Budapest, Római part 35-36. Vagy online is mindent meg tudtok rendelni a kajak.hu webshopban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vízitúra Gumotex